Stoffen zijn een geheel van geweven garen. De garen worden gemaakt van grondstoffen, denk aan katoen, vlas, aardolie, wol en hout. Door verschillende weeftechnieken toe gebruiken en eventueel chemische processen toe te passen zijn er allerlei varianten op basisstoffen.
Natuurlijke stoffen zijn gemaakt van dierlijke of plantaardige vezels en zijn over het algemeen van een betere kwaliteit. Deze stoffen zijn erg populair dankzij het draagcomfort. De huid heeft vaak geen problemen met natuurlijke stoffen, slechts in uitzonderlijke gevallen komen irritatie of allergieën voor.
Synthetische stoffen zijn als het ware kunstmatige stoffen die zijn gemaakt van vezels die niet in de natuur voorkomen. De kunstmatige vezels ondergaan meestal nog een chemisch proces waarna de vezels tot stof geweven kunnen worden. Het woord synthetisch kan een negatieve bijklank hebben, wat eigenlijk niet altijd terecht is. Er worden voortdurend nieuwe materialen ontwikkeld waarbij het draagcomfort van de vezels vaak heel goed is. Toch kunnen sommige mensen last krijgen van bepaalde synthetische vezels. Dit komt vaak doordat er vocht vrijkomt door transpireren die vervolgens niet altijd goed wordt opgenomen, hierdoor kan huidirritatie ontstaan. De synthetische stoffen zijn het makkelijkste in onderhoud.
Lyocell
Lyocell, ook wel bekend onder de merknaam Tencel is vrij nieuw en populair onder duurzame ontwerpers. Lyocell voelt zacht maar is toch heel sterk en bovendien duurzaam. De stof valt soepel en geeft een mooie zijde-achtige glans. Lyocell wordt gemaakt van cellulose uit voornamelijk eucalyptusbomen. Aan de houtsnippers wordt een chemische stof toegevoegd zodat de snippers oplossen en er een vloeistof ontstaat. Lyocell is stug als het nat is, maar wordt zacht, comfortabel, soepel maar toch sterk als het opdroogt. De stof is water absorberend, zelfs nog meer dan katoen. Daarentegen droogt het veel sneller. Lyocell is ideaal voor ieder jaargetijde: het ventileert goed, dus warm in de winter en koel in de zomer.
- Huidvriendelijk, door de natuurlijke stof
- Goede vocht- en warmteregulatie
- Is biologisch afbreekbaar
- Eenvoudig wassen
- Krimpt en kreukt nauwelijks
Modal
De stof Modal zie je steeds vaker in kleding. Modal wordt gemaakt van beukenhout. Door middel van een chemisch proces wordt houtpulp omgezet in hele zachte maar toch hele sterke vezels. Modal is dus als het ware een natuurlijke kunstvezel: een natuurlijke vezel verwerkt met een chemisch proces. In de fabriek ontstaan mooie gladde vezels, zonder onzuiverheden. Deze kunnen eenvoudig worden verwerkt waardoor het verven van Modal veel makkelijker is dan bij katoen of andere natuurlijke vezels. Dit betekend dan ook dat de kleur beter blijft behouden en goed bestemd is tegen het wassen. Modal gaat dus langer mee! De stof is zacht, valt soepel en ademt heel goed. Modal lijkt op zijde maar is net zo praktisch als katoen: je kunt het gewoon wassen. Modal neemt beter vocht op dan katoen en het voelt minder zweterig of plakkerig. Voordelen van Modal zijn:
- Ademt goed
- Valt schitterend
- Is bestand tegen krimpen en verkleuring
- Is een hele sterke vezel die beter kleur behoudt
- Is goed bestand tegen wassen en gaat daarom langer mee
Zijde
Zijde wordt gemaakt van een dierlijke vezel. Zijde wordt wel gezien als de meest waardevolle textielsoort. Het is een natuurlijke substantie die wordt afgescheiden door o.a. de zijderups. Rupsen maken er hun cocon mee. Terwijl ook bepaalde spinnen geschikt zijn voor de zijdeteelt. Spinnen weven er hun web van. Zijde weefsels zijn vanwege hun glans en zachte structuur erg geliefd. Het is een luchtige stof die erg geschikt is voor dassen, blouses, kostuums etc. Zijde is een hele sterke stof, toch moet je er wel zorg voor dragen. Vocht kan namelijk makkelijk binnendringen en blijvende vlekken creëren. Transpiratie maar ook alcohol (denk aan deodorant, parfum en haarlak) kunnen de stof beschadigen. Draag de zijde dus niet op je blote huid en wacht met het opdoen van een geurtje tot het droog is. Voordelen van zijde zijn:
- Het is een natuurlijke stof
- Geeft een luxe uitstraling
- Het is de sterkste natuurvezel
Katoen
Katoen wordt gemaakt van een plantaardige vezel, deze is afkomstig van de katoenplant. Het is een populaire, zachte stof die als het ware ademt: Katoen neemt makkelijk vocht op en laat het even makkelijk weer door. Katoen is slijtvast, soepel en goed te strijken. Zorg ervoor dat je de stof niet te heet wast want de stof kan makkelijk krimpen. Afhankelijk van het wasvoorschrift is het verstandig katoen niet warmer te wassen dan op 30 tot 40 graden. Voordelen van katoen zijn:
- Het is vocht doorlatend en ademend
- Het is van nature sterk en gaat dus lang mee
- De stof voelt zacht aan
Wol
Wol bestaat uit zachte, dunne haren van dierenvacht (meestal van schapen). Wol is een warme, elastische en zachter stof die een goed isoleert tegen de kou. Wolvezels varieren in dikte, de dunste vezels geven het minst irritatie op de huid terwijl dikkere vezels soms kunnen kriebelen. Wol is brandwerend, water- en vuilafstotend en bovendien vocht absorberend. Doordat wol warm maar toch ademend is, voelt de stof prettig aan. Een nadeel van wol is dat het makkelijk pluist en soms lastig wasbaar is. Voordelen van wol zijn:
- Lucht wordt geïsoleerd en geeft warmte
- Het is licht, zacht en toch vol volume
- Zelfreinigend, bacterie werend en vuilafstotend
- Wol is duurzaam, het is immers een vernieuwbare grondstof
Linnen
Linnen is een natuurlijke stof de wordt gemaakt van vlas. Het is een sterke en vormvaste stof die goed te onderhouden is. Linnen is erg luchtig waardoor het fijn draagbaar is. Het grootste voordeel van linnen is dan ook dat het een heerlijk koele stof is in de zomer. De stof is ademend en ventileert goed. Linnen is elegant en verfijnd, maar met kleurtinten kan linnen ook klassiek of sportief ogen, dit is afhankelijk van de modetrends. Een nadeel van linnen kan zijn dat het snel kreukt, toch hoort dit ook weer bij de ‘casual stijl’ van linnen. Voordelen van linnen zijn vooral:
- Lichte, luchtige stof
- Het is duurzaam en milieuvriendelijk
- Het is een sterke en vormvaste stof maar niet elastisch.
Viscose
De stof viscose wordt gemaakt van houtcellulose en katoen. Het is een synthetische vezel, maar wel van natuurlijk materiaal. Net als de katoenvezel bestaat viscose voor 90% uit cellulose. Meestal komt dit van loofbomen zoals beuken of naaldbomen zoals sparren.
Viscose lijkt op katoen, maar is zo zacht als zijde, de stof wordt ook wel ‘kunstzijde’ genoemd. Viscose is zacht, huidvriendelijk en kleurvast. Bovendien neemt viscose heel goed vocht op en is dus heerlijk draagbaar in de zomer. Meer voordelen van viscose zijn:
- Viscose is glanzend en valt soepel
- Het heeft een nog hoger absorptievermogen dan katoen
- Staat bekend om de goede verfeigenschappen: kleurvast
- Dankzij de natuurlijke basis erg zacht voor de huid.
Acryl
De stof Acryl lijkt heel erg op wol, zonder dat het kriebelt. De stof wordt wel aan wol toegevoegd om wol zachter te maken. De stof isoleert de warmte goed, zelfs beter dan wol maar daarentegen kan het bijna geen vocht opnemen. Zodra de stof vochtig is droogt het wel snel weer op. Acryl is goed bestand tegen licht en is zeer kleurvast: de kleuren zullen niet snel verweren of vervagen. Een nadeel van acryl is dat het kan gaan pillen, waardoor de stof gaat pluizen. Acryl is goed wasbaar in de machine. Acryl krimpt niet maar mag toch niet te heet gewassen worden, niet in de felle zon worden gedroogd en ook niet in de droger. Voordelen van Acryl zijn dan weer:
- Acryl kreukt niet
- De stof rekt niet uit
- Acryl voelt zacht en warm aan
Polyester
De stof polyester is een lichte en gladde stof die zacht aanvoelt. Het is duurzaam en vormvast. Polyester is erg sterk, het krimpt niet, kreukt niet en vervormt niet. Een nadeel van polyester is dat het niet zo goed ademt: het neemt niet goed vocht op en kan dus zweterig aanvoelen. Vaak wordt polyester mede om deze reden gemengd met andere stoffen. Het artikel blijft dan de positieve sterke eigenschappen van polyester bevatten en zal met bijvoorbeeld met een mix van katoen meer ademen. Opvallend aan de polyester van tegenwoordig is dat deze niet meer is zoals de stof voorheen was. Het ‘nieuwe’ polyester neemt wel degelijk vocht op, maar op een andere manier. De stof laat vocht naar de buitenkant sturen zodat het vocht kan verdampen zonder dat het vlekken achter laat. Er is een verschil tussen de ‘ouderwetse’ polyester en de nieuwe kwaliteit. polyester is goedkoop en wordt veel gebruikt voor goedkope merken (te zien bij grote kledingketens met massaproductie). Dit is jammer en tegenstrijdig aan de genoemde positieve kenmerken van polyester. Kwalitatieve polyesterstoffen herken je aan de manier waarop deze aanvoelt: stevig, luchtig en licht tegelijk met over het algemeen weinig glans (de goedkopere variant heeft heel veel glans). Ook de prijs is in dit geval een goede raadgever: exclusieve merken werken samen met hoogwaardige producenten die de doorontwikkelde polyesters maken. Voordelen van polyester zijn:
- Het is een stevige stof
- Is goed te reinigen
- De stof is kreukherstellend, strijken is dus niet nodig