Damesmode, herenmode en mode voor de bruidegom.

webshop BUTTON

Het vinden van je kleurtype helpt je bepalen welke kleuren je het best staan. Dit maakt het makkelijker om te bepalen welke kleding je doet stralen. Het is een eenvoudige manier om je uitstraling te versterken! Zo wordt kleuradvies dus kledingadvies. De onderstaande tips en informatie zullen je helpen om je seizoenstype te bepalen (zomer, lente, herfst of winter). De tips zijn voor zowel mannen als vrouwen gelijk.

 

Tip: Voor je deze test gaat doen is het belangrijk  dat je géén make-up draagt.

 

Warme of koele tint?

Eerst gaan we ontdekken of je een warme of koele tint hebt.

Koele kleuren zijn kleuren waar meer blauwtinten in zitten, terwijl warme kleuren meer geeltinten hebben. Dit wil NIET zeggen dat blauw automatisch een koele toon is, en geel warm, helaas! Van iedere kleur kan je namelijk koele en warme varianten hebben. Voordat je dus bepaalde kleuren uit je garderobe schrapt: laat je niet wijsmaken dat bepaalde kleuren je totaal niet zullen staan, maar kijk gewoon naar de juiste variant van die kleur! Vind je het lastig om te ontdekken of de kleur koel of warm is? Houd dan meerdere varianten van dezelfde kleur bij elkaar, zo zul je het al sneller zien. Wel is het belangrijk dat je dit altijd bij daglicht bekijkt.

Test: Kijk naar je aders, de beste plek is op de pols of bij je elleboog: zijn je aders groen of blauw? Wanneer ze groen zijn, heb je een warme ondertoon. Maar wanneer je aders blauw zijn, heb je een koele ondertoon. Het kan zijn dat de kleur lastig te bepalen is, dan kan het zijn dat je een neutrale ondertoon hebt.

Bij groene aderen, zal je huid vaak een gele ondertoon hebben. In dat geval staat goud mooi bij je huid omdat die onder de warme kleuren valt. Zijn je aderen blauw van kleur? Dan heeft je huid vaak een roze ondertoon en passen koele kleuren goed bij je. In dat geval zal zilver je mooi staan.

Lichte of diepe tinten?

Nu je weet of je een warm, koele of neutrale tint hebt, gaan we kijken of je kleuren licht of donker/diep zijn. Bij deze test is het erg belangrijk dat je kijkt naar je natuurlijke haarkleur.

 • Heb je een blonde haarkleur en licht gekleurde ogen: licht gekleurd
 • Heb je donkerbruin of zwart haar en donkere ogen: diep gekleurd.

 

Seizoenen: vier kleurtypes

We beginnen met de koele seizoenen, dit zijn winter en zomer. Denk aan de kleuren van de seizoenen zelf, dus niet aan de warmte van de zomer maar eerder naar de gebleekte kleuren door de zon.

 

Wintertype - Koele ondertoon + diepe tint

Als je een wintertype bent, heb je waarschijnlijk een bleke of licht getinte huid met een blauwkoele ondertoon. Je haarkleur is dan donker en heeft een koele ondertoon (denk aan zwart of bijv. assig donkerbruin). Je ogen zijn grijs, blauw, koelbruin of bijna zwart. Wintertypes hebben meestal geen zomersproetjes. Het grote verschil met een zomertype is dat er bij jou veel contrast zit tussen je haarkleur en huid. Daarom staan primaire kleuren je erg goed.

 • Lichte huidskleur tot licht getint
 • Koele ondertoon in je huidskleur
 • Snel verbranden in de zon en maar lichtjes bruin worden
 • Kleur ogen: grijs, blauwgrijs, zwart of (koel) bruin
 • Kleur haar: zwarte of assige donkerbruine haarkleuren (niet de goudblonde kleuren)

Je topkleuren: wit, koningsblauw, kobaltblauw, helder koel rood, zilver.

 Kleurenpaspoort kleuranalyse wintertype koele ondertoon, diepe tint bleke huid koel

Zomer type - Koele ondertoon + lichte tint

Als je een zomertype bent, heb je een hele lichte huidskleur met koele (rozige) ondertonen. Je zult snel verbranden en wordt maar lichtjes bruin. Zomertypes krijgen soms sproetjes. De haarkleuren zijn (as)blond en (as)bruin, richting de muiskleur. Je ogen zijn grijs, blauwgrijs of lichtbruin (zonder dat er een warme tint in zit en zonder oker). Kleuren die koel en zacht zijn, staan je het mooiste.

 • Lichte huidskleur met een koele ondertoon
 • Snel verbranden in de zon en maar lichtjes bruin worden
 • Kleur ogen: grijs, blauwgrijs of (koel) lichtbruin
 • Kleur haar: asblonde of bruine haarkleuren (niet de goudblonde kleuren)

Je topkleuren: wit, koel taupe, oudroze, koelblauw, zandkleur, koelgrijs, zilver.

 Kleurenpaspoort zomertype koel type kleuranalyse

De warme seizoenen zijn, je raad het al: herfst en lente. Hieronder volgt uitleg per seizoen.

Herfst type - Warme ondertoon + diepe tint

Als je een herfsttype bent, ben je te herkennen aan je lichte huid, sproetjes, en je warme haarkleur. Kleuren die te koel zijn, zorgen dat je minder straalt dan wanneer je de warme kleuren opzoekt. Ga dus voor kleuren die warm en zacht zijn.

 • Lichte, tot beige huidskleur met een warme ondertoon
 • Je wordt waarschijnlijk makkelijk bruin en als je rustig aan doet, kan je je kleurtje lang behouden.
 • Kleur ogen: olijfgroen of licht- tot donkerbruin
 • Kleur haar: donkerblond, rood, hazelnoot en midden- tot chocoladebruin (allemaal met een gouden of warmgele ondertoon

Je topkleuren: warmrood, terracotta, mosterdgeel, bruintinten, petrol, smaragdgroen, goud.

 Kleurenpalet kleuranalyse warme ondertoon, diepe tint herfsttype

Lente type - Warme ondertoon + lichte tint

Als je een lente type bent, heb je een lichte huidskleur maar wel met een warme (gouden) ondertoon. Vaak hebben lentetypes sproetjes. Lentetypes worden niet snel bruin in de zon, hebben soms de neiging om te verbranden. Je haarkleur is goudblond tot een licht rossige kleur. JE ogen zijn (grijs)blauw, groenig of lichtbruin. Warme, heldere kleuren staan je het mooiste.

 • Lichte, ivoorkleurige huidskleur met een gelige ondertoon
 • Je wordt nooit echt bruin, met soms sproeten.
 • Kleur ogen: lichtgroen, lichtbruin, blauw (zelden heel donker)
 • Kleur haar: licht tot midden goudbruin, roodblond, rossige schijn

Je topkleuren: Turquoise, perzik, flamingo roze, ecru, zeegroen, zonnegeel, goud.

 Kleuren analyse lentetype warme ondertoon, lichte tint huidskleur

Ook leuk om nog even op te letten: ben je een contrastrijk type? Als je bijvoorbeeld zwart haar hebt en een hele lichte huid, of bijvoorbeeld donkerbruin haar en felblauwe ogen, dan heb je veel contrast in je uiterlijk. Het is dan heel mooi om dit ook in je kleding terug te laten komen. Dit doe je door bijvoorbeeld een sjaal met allemaal verschillende kleuren te dragen, of een witte blouse met een zwart kraagje.

Wist je dat spierwit en diepzwart eigenlijk alleen een wintertype mooi staan? Als je geen wintertype bent, kun je er beter voor kiezen om een crèmekleur aan te schaffen i.p.v. spierwit of door er voor te zorgen dat de kleur die het dichtst bij je gezicht komt (denk aan kraagje, sjaal etc.) in je seizoenskleur te pakken.

Het aller belangrijkste van dit stuk is: blijf vooral ook dragen wat jij leuk vindt! Je bent juist mooi van jezelf en je ziet er altijd het beste uit wanneer je kleding draagt waarin je jezelf echt prettig in voelt!

Dijkstra Mode maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren. Door op sluiten te klikken of door gebruik te blijven maken van de website, geef je aan hiermee akkoord te gaan.